22. srpna 2016

Švestkovo - makový kynutý koláč

Začíná nám doba švestek a ten koláč z nich já prostě miluji. 
Loni jsem psala recept tady, ale letos byl s malou úpravou :-)


Tak ať nemusíte hledat, tady je: 

400 g celozrnné mouky (použijte takovou, která vám vyhovuje)
350 ml mléka
1/2 kvasnic
1 ČL cukru
sůl
2 žloutky
150 ml oleje


Zadělat řídké těsto a nechat vykynout. 
Mezitím vypeckovat a nakrájet asi 1 kg švestek, udělat posypku a namlet mák. 
Těsto vlijeme na pečícím papírem vyložený plech, namočenou stěrkou roztáhneme, poklademe nahusto švestkami (řezem navrch), zasypeme lehce oslazeným mákem a posypkou. Peču na 180°C do zezlátnutí těsta a posypky.  


Letos mi ten konec prázdnin přijde nějak moc uspěchaný, každý den se musím mrknout do kalendáře, kolik času je ještě do začátku školního roku.
Dnes jsem se dokonce vzbudila v šoku, že děti nemají nachystané oblečení a je první školní den :-)

Stále ještě dokupujeme poslední, poslední chybějící věci, ale pořád nám něco chybí :-)
Sebíkovi do školky snad už nic, nemám v úmyslu mu dávat nové věci, když vím, kolik toho ty děti dokáží zničit malováním :-) Kupovali jsme hlavně papučky a ještě budeme muset nějaké tenisky na školní zahradu.
U Káče to bude horší, tam ještě bude něco z výtvarných potřeb, psacích potřeb, kufřík na výtvarku a nějaké vybavení do školní družiny, takže další boty :-) Papučky už také naštěstí máme.
Včera se vrátila Týna od babičky a dnes procházela věci (opět na výtvarku) a už mi hlásila, co všechno má vypotřebované a co jí chybí. Té jsme nové přezůvky už také stihli, takže část obutí naše děti už mají :-D

Konec lamentování, Sebík spí a tak já jdu využít čas trochu pro sebe ;-)

Užívejte poslední dny prázdnin!

Jarka



3 komentáře:

  1. To tvoje božie pečenie, škoda, že ťa nemám za susedu!
    Bola by si pre mňa balzam:-)
    Prvý rok nemusíme okrem sanitárskych veci-biele oblečenie, ktoré sme doplnili- chystať, vybavovavať, vybehávať, nahlasovať dopredu-nič!
    Milo nemusí mať špeciálne preraďovanie z ústavu do ich areálu, na ich obedy, (je už u nás), vie už od zimy všetko sám- cestovať, vybaviť si...a ešte asi stihnú s mužom Tatry:-)pa, drž sa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mít mě za sousedku nemusí být tak super, představ si, jak potom budeš násobit své běhy, aby jsi dala zase postavu dokupy :-)

      Vymazat
    2. Behy sa tento rok delili prácou v dome a na dome, odrovnaním sa pre J., mužovými operáciami a rehabilitáciou a hlavne úradmi a vybavovačkami...takže sa nebehalo max. 3x, och!

      Vymazat

Děkuji za Vaše milé komentáře.