12. června 2016

Mátový sirup

Prostě jsem ho musela také vyzkoušet :-)
Dělala jsem ho poprvé a myslím, že další závislost je na světě :-)



Receptem jsem se částečně inspirovala v Herbáři, ale protože nepoužívám ani stévii ani třtinový cukr, tak jsem udělala úpravu podle sebe.

2 l převařené vody
2 citrony
1,5 kg cukru
80 g kyseliny citronové
obrovskou hrst nasekané máty

Do zchlazené vody jsem dala mátu nasekanou na kousky a citrony (vydrhnuté, dobře to popisují právě v herbáři) na tenké kolečka. Nechala jsem spolu 48 hodin, možná i víc, ale nemusí být. To jen já mám nějak nabitý program a po nocích se mi to fakt dělat nechce :-)
Pak jsem zcedila přes plátýnko do hrnce, přidala jsem kyselinu citronovou a cukr a ohřála, aby se vše rozpustilo. Nevařit!
Nakonec jsem naplnila sklenice ještě mírně teplým sirupem a zavíčkovala. 
Z této dávky mi vyšly necelé 3 litry sirupu.
Je voňavý hlavně po citronu a s mátovou příchutí.
A ta vůně tu s námi byla celou dobu louhování :-)

Tak jsem zvědavá, jestli se letos dostanu k té levandulové variantě :-)

Máte nějaké zkušenosti s levandulovým sirupem? Jaký je? Voňavý nebo má i levandulovou chuť?

Jarka

3 komentáře:

  1. Sirupy veľmi nerobím, ale podľa mňa určite je mätový sirup lepší ako levandulový. Podľa mňa levandulový chutí tak ako vonia a predsa len tá levanduľa vonia výrazne.

    OdpovědětVymazat
  2. Bude určitě velmi chutný....Levandulový bude podle mě velmi voňavý...Ilča

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tedy nevím, jestli do toho jít. Dělám další dávku kozičkového a ten mi tu voní nádherně :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše milé komentáře.