19. ledna 2016

Kamna za všechny prachy

Co čert nechtěl, umřela nám trouba. Ani ne tak trouba jako vrchní část našeho sporáku. Na jednom hořáku nešel zastavit plyn a musel být vypnut hlavní přívod.

Manžel se to snažil opravit, ale bohužel, chtělo by to nový celý uzávěr a ten nevím kde sehnat, protože i když "značka", tak nám bylo řečeno, že to není přesný originál, ale výrobek z Ukrajiny :-O
Už jsem v létě řešili výměnu topného tělesa!


Nezbylo nakonec nic jiného, než rovnou zajet do obchodu a koupit nový, i když víme, že ho budeme mít tak na rok, protože v novém domečku nebude plyn :-)

Ještě se nám do toho zbláznila rychlovarná konvice, která vyhazovala pojistky v celém bytě, jen když se postavila na podstavec. A to byla vypnutá!

 No řeknu to tak, po snídani suchého rohlíku, který jsem zapila vodou, jsme vyrazili nakupovat. 
V lednici nakoupené maso, které nemám na čem připravit. Nemohla jsem si uvařit vodu na kafe (a že chuť byla pořádná) ani na sporáku. Napadlo mě ještě dát vodu do mikrovlnky :-)
Ale to už mě manžel tahal do auta, že si dáme oběd i kávu v Brně.

Celkem legrace při nakupování, slečna prodavačka nám první nabízela jinou značku, ale já jsem chtěla českou (jestli ještě pořád česká je:-)).
Vybrali jsem typ, který mi vyhovoval a zjistili, že chybí jedno kolečko, ale slečna neváhala a sáhla na vedlejší sporák a doplnila. 
Náš dotaz v ten moment zněl, jestli si tak můžeme vyměnit i plech v troubě, protože v naší byl tak plytký, že by mohl sloužit pouze jako podložka pod dort a v těch druhých kamnech byl super vysoký, akorát na kynuté buchty :-)
Manžel nenápadka ... Vy by jste se na chvilku otočila a my to nenápadně vyměníme :-) ...
Slečna byla v rozpacích, tak jsem jí nabídla, že jí za to něco upeču :-D
Nakonec se otočila, že jde dohledat stav toho výrobku na skladu ... a prý si to máme prohodit :-)
Hurá, normální lidé ještě existují :-D

Protože nebyla krabice, jednalo se o poslední vystavený kus, tak máme doma asi 8 metrů bublinkové folie a tak to u nás jen praská :-)

Vyzkoušela jsem včera upéct banánové muffiny a peče dobře. Recept tady, udělala jsem trochu změnu, dala jsem ještě mít cukru, rozinky zlaté a ozdobila plátky mandlí a čokoládou.

A já se můžu se pustit do pečení dortu :-)



 Jsem zvědavá co klekne příště, od té doby co máme rozestavěný domeček, tak jsme už museli pořizovat bojler, opravovat záchod, topné těleso v troubě, vyměnit vodovodní baterii v kuchyni, dát nové umyvadlo. Nic z toho s námi do nového nepůjde :-/
Ale jinak je vše OK ;-)

Jarka

13 komentářů:

  1. To sa stava... Tak uz snad bude dobre...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad už se tady nic nepokazí, protože pořád řešit dilema jestli pořídit nové na chvíli nebo se bez toho obejít je děs :-)

      Vymazat
  2. To už tak bývá, že se vše začne kazit, když to nejmíň chceme a potřebujeme ..Pa Ila

    OdpovědětVymazat
  3. Tak, idem ťa potešiť :
    Budujete nový domov a ste na ceste k nemu.To je radosť a hlavná sila !
    My sme v tom budúcom domove bývali !
    Opustili sme panelák a išli do dvojizbového, len ,,podrezaného,, domu, s novými zaizolovanými borovicovými palubkami z Baumaxu.Všetko robil muž a syn.(Dúfam, že vylovýme foto )
    Naše vstavané skrine sme nemohli preniesť, využili sme ,,kasne,, v domčeku a starú linku v kuchyni so studenou vodou a elektrinou, takže myčka a nový keramický dres z IKEA, aj skrinka, malý stôl... a remoska a indukčná plotňa pre 6 ľudí, najskôr v starom domčeku rok,potom aj na podnájme druhý rok, a nakoniec tretí rok na cementovej chodbe už v novom, ale zatiaľ hotovom len podkroví...aj tak som sa tešila.
    Zo starého domčeka sme sa vysťahovali, keď sa v komore, kde spal Milo preboril strop. Nové palubky aj naše veci išli do starého rodinného stanu muža.To čo sme si zobrali na podnájom všetko potiahla potom pleseň, králik a morča uhynuli, aj niektoré veci..., a my a kocúr nie !
    Nechali sme tam drevené postele, deky, záclony, nový záchod, riady, hrnce...aj tak som chcela všetko nové do nového domu.
    Naučila som muža robiť ,,čiaru,, a neobzerať sa.
    Aj tak musel pracovať v deravej kotolni, kde mu odišiel počítač, a vďaka elektrikárovi aj iné spotrebiče !
    Podkrovie bolo prvé, ale dorábali ho muž a syn, palubky zo stanu, sanitu som vybrala ja, muž urobil, aj nerezový kuch.nábytok, ktorý slúžil hore v kúpelke a dole v práčovni...všetko som navrhovala ja , aj zariaďovala ja.
    Muž na to už peniaze nemal, robila som zázraky. Muž sa vtedy autisticky precenil a aj inak ,,premenil,, , takže voskujeme teraz hore už v ,,plnej polnej,,...ale všetko je nové a rady, že nemám správny odtieň dreva, trámov a že to treba presvetliť bielou ma rozzurujú :-), nemáme sádrokartón, ktorý býva biely ! a dom je prírodný, biely vosk áno ale nebudem zatierať drevo bielou ....nechám prírodnú líniu, tak bol dom navrhnutý, mimochodom architekt vychádzal z tradície tesárov v Beskydách a z drevostavieb arch.Jurkoviča.:-)))))))))Ja to určite dám postupne aj s foto na blog, pa !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No už se na to těším, až to na tvém blogu uvidím.
      Já jsem se zatím potěšila jinde, brácha koupil starý dům a vše chtěli vyhodit!!!!
      Mám tam nachystaných tolik věcí, že to nemám kam dát :-)
      Má tam dva staré kredence, plno nádobí, dřevěných židlí a skříní aspoň 100 let starých, nádhernou komodu, která jede k nám, starý rám obrazu na zrcadlo, noční stolek, zrcadlový tác .... Jsem se málem zbláznila, když jsem to tam viděla. A ta komoda, pokud bude v rozumném stavu, tak bude u nás v kuchyni na novém jako varný ostrov-bar :-)
      Z toho už několik nocí nespím :-D

      Vymazat
    2. To je super, čo budeš môcť rozobrať, ošetriť, vylúhovať po kúskoch...už vidím ako si kúpiš elektrickú brúsku a vercajg :-)
      Juch, tešíme sa, čo uvidíme :-)

      Vymazat
    3. Brusku jsme měli, prasklo na ní pérko, které drží brus. papír a tak jsem v létě dělala stoly i lavice na zahradu ručně a s láskou :-)
      Tady PO: http://jarcinblog.blogspot.cz/2016/01/odlehcene.html
      A tu PŘED: http://jarcinblog.blogspot.cz/2015/05/zakusek-k-nedelnimu-grilovani.html

      Vymazat
    4. Páni, tak jedeš :-)

      Vymazat
  4. Jarko, škoda, že jsem to nevěděla dřív. v brně je jedna prodejna náhradních dílů na ledničky a sporáky a tam většinou seženu vše. ale snad už máte vybráno těch pokažených věcí a bude už jen dobře.
    Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, ono těch náhod je mraky.
      Den po tom, co jsme kamna koupili, se přímo u nás v dědině úplně nové prodávali za 1000,- Kč jen v hnědé barvě.
      Jsem říkala, že je do obchodu vrátíme :-D

      Vymazat
  5. Jarka to, že sa kazí všetko naraz, to je zákon schválnosti a platí snáď u každého. Náš zákon schválnosti je, keď niekde ušetríme, tak inde skoro presne na euro musíme vysoliť za niečo pokazené, rozbité, nejaké nečakané výdavky. Napriklad jeden zo 100 náhod.Hľadali sme kto nám urobí zábradlie a zdala sa nám cena neskutočne veľa. Takže manžel urobil a ušetrili sme 18000 korun a v ten týždeň nabúral auto a stálo nás to 18000,- . Ušetríme 100,- € a zhorí vŕtačka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zity, vůbec nezávidím. Ale je pravda, že nás to velké investování teprve čeká!

      Vymazat

Děkuji za Vaše milé komentáře.