Protože jsem se již druhým rokem pustila do výroby bylinkových sirupů, tak šalvějový nemohl chybět.
Sice jsem měla trochu strach z jeho chutě, ale mile mě překvapil.
V mém případě jsem trochu omezila suroviny na to, co doma zrovna mám.
Původní recept: 2 velké hrsti šalvěje
0,5 kg cukru
600 ml vody
chemicky neošetřený citron
Já jsem měla šalvěje podstatně méně (asi tak jednu plnou hrst lístků) a citron jsem si pořádně vydrhla.
Nejdříve se svaří voda s cukrem (vařila jsem asi 2 minutky), přidala jsem šalvěj (ručně natrhané kousky, nekrájela jsem) a povařila asi minutku. Odstavila jsem z plotny, přihodila kolečka citronu bez pecek a nechala vychladnout. Pak jsem na noc strčila do lednice (protože jsem neměla čas dodělat sirup, tak to v lednici zůstalo 2 dny). Dle původního receptu znovu ohřát až k varu a horké plnit přes plátýnko do sklínek a uzavřít. Z dávky je asi 750 ml sirupu.
Chutnala jsem ještě čerstvý a byl luxusní. není zbytečně sladký, voní po šalvěji a citronech.
Jsem si jistá, že nám do prvních nachlazení nevydrží :-)
A další sirup už mám ve výrobním procesu, tentokrát kozičkový (bezový).
Milujete ho také tak jako celá naše rodina?
Jarka
Jaruško u nás vede sirup bezový. Ale taky si ráda vařím jitrocelový... no prostě domácí je domácí ♥ Iva
OdpovědětVymazatJitrocelový musí být také dobrý, jak mi na zahrádce trochu povyroste, tak zkusím :-)
VymazatZkuste také meduňkový a mátový. Nebudete litovat.
OdpovědětVymazatKrásné bylinkování, M.
Marti, meduňkový už proběhl, ale budu opakovat :-)
VymazatMátový bych zkusila, ale musím sehnat mátu.