6. června 2016

Bezový (kozičkový) sirup

U nás vede název kozičkový (bez je až to černé kulaté :-)).

Je to nejoblíbenější sirup v celé rodině. 

Když nabízím návštěvě šťávu a tváří se "jako že jenom vodu", tak připomenu, že máme domácí kozičkový a to už nikdo neodolá :-D






Receptů je spousta, ale já už léta dělám podle mámy tento:

20 ks květů bezu (může být i víc)
7 dkg kyseliny citronové
2 l vody
2 kg cukru

Nejdřív ostříhám květy, přidám kyselinu citronovou a zaliji vodou. Nechám louhovat 24 hodin, ale minimálně přes noc.
Druhý den scedím přes sítko a vymačkám z květů veškerou tekutinu (ani kapka nazmar). Pak přidám cukr a míchám do rozpuštění, případně si pomůžu mírným zahřívám na ohni, ale nevařím. 
Přidávám i kupovaný konzervant, protože při množství, které dělám, kdyby se mi měl zkazit, tak mě trefí!
Rovnou plním do sklenic a uchovávám v chladu našeho bytového sklepu.



Zatím mám hotovo z pěti dávek a kdyby někoho zajímalo, kde se takové množství míchá, tak dětská vanička je to pravé :-) Ta má ve sklepě stále své místo ;-)

Jarka



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše milé komentáře.