U nás vede název kozičkový (bez je až to černé kulaté :-)).
Je to nejoblíbenější sirup v celé rodině.
Když nabízím návštěvě šťávu a tváří se "jako že jenom vodu", tak připomenu, že máme domácí kozičkový a to už nikdo neodolá :-D
Receptů je spousta, ale já už léta dělám podle mámy tento:
20 ks květů bezu (může být i víc)
7 dkg kyseliny citronové
2 l vody
2 kg cukru
Nejdřív ostříhám květy, přidám kyselinu citronovou a zaliji vodou. Nechám louhovat 24 hodin, ale minimálně přes noc.
Druhý den scedím přes sítko a vymačkám z květů veškerou tekutinu (ani kapka nazmar). Pak přidám cukr a míchám do rozpuštění, případně si pomůžu mírným zahřívám na ohni, ale nevařím.
Přidávám i kupovaný konzervant, protože při množství, které dělám, kdyby se mi měl zkazit, tak mě trefí!
Zatím mám hotovo z pěti dávek a kdyby někoho zajímalo, kde se takové množství míchá, tak dětská vanička je to pravé :-) Ta má ve sklepě stále své místo ;-)
Jarka
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za Vaše milé komentáře.