5. listopadu 2016

Podzimní jablkový koláč


Přesně se hodí k počasí venku.
Jablíčka se skořicí a ořechy, celé zabalené v lineckém :-)


Můj recept na linecké je tedy jiný, ale chtěla jsem vyzkoušet něco nového. 
Toto je už odzkoušený recept, zdroj zde.


Recept na těsto (forma 30 cm):

300 g hladké mouky
sůl
230 g másla
1 vejce
2 ČL octa
2 PL ledové vody

V míse jsem si smíchala mouku se solí a nakrájené studené máslo na kostičky, rukou jsem rozmačkávala a tvořila žmolky, pak jsem přidala vajíčko s vodou a octem (společně rozmíchané v misce). Vznikající těsto jsem vysypala na vál a zpracovala na pevnou hmotu. Tu zabalila do sáčku a dala chladit do lednice.

Mezitím jsem si připravila jablíčka. Nakrájela je na kostky, dosladila vanilkovým cukrem, dochutila skořicí a muškátovým oříškem. Jablíček bylo asi 600 g, lehce jsem je podusila a sladila asi tak, abych je doladila s jinak úplně nesladkým těstem. 

Polovinu těsta jsem rozválela na dno a strany máslem vymazané formy. Rozprostřela jsem jablka, přidala oříšky. Druhou polovinu těsta jsem po vyválení nařezala na pásky a vykrájela pár ozdob. Naskládala na jablka a potřela rozšlehaným vajíčkem.
Pekla jsem v rozehřáté troubě na 180°C asi 10 minut a pak dopékala na 160°C ještě asi 25 minut.




Je naprosto luxusní, může se podávat ještě s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Ale není to nutné :-)



Určitě vyzkoušejte, sice není tak snadný jako běžný jablkový závin, ale ta chuť je fakt lepší!

Jarka

8 komentářů:

  1. Škoda, že jsem tvůj blog neobjevila o něco dříve:o)..odpoledne jsem upekla obyčejný štrůdl:o))..Ale pravda je, že ta jablka prostě k podzimu neodmyslitelně patří. Tak ho zkusím příště..Krásné dny Inka

    OdpovědětVymazat
  2. Ten koláč vypadá nádherně Jarko! Ivana.

    OdpovědětVymazat
  3. Jarko, koláč vypadá krásně a věřím, že je výborný. Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše milé komentáře.