13. června 2015

Jahodová mánie ...

... snad už konečně končí, na jídlo samotné si je dám ráda, ale vaření z nich bude dnes snad poslední :-)
Chystám se právě na poslední várku tvarohových kuliček s jahodovým přelivem a ještě musím sklidit do sklepa várku jahodového sirupu a marmelády.


Použila jsem na oba výrobky dvě kila jahod a ve skleničkách se mi to tu jen červená. 
Nejdřív jsem si namočila 2 kg rozmačkaných jahod do 2 l převařené, zchlazené vody a přidala 140 g kyseliny citronové. K tomu jsem ještě nakrájela na tenké plátky citron, který jsem si oloupala. Nechala jsem přes noc a druhý den, tedy asi po 24 hodinách jsem zcedila přes plátýnko a nechala dobře vykapat (vykapanou jahodovou hmotu jsem si dala bokem a použila později). 
Svařila jsem si 2 litry vody se 3 kg cukru, do ní přidala ještě pár listů meduňky a smíchala s jahodovou šťávou, promíchala a ještě teplé plnila do sklenic. Sirup byl hotový, bylo ho 7 litrů. :-)


Dál jsem využila jahodovou hmotu, bylo by škoda ji vyhodit. 
Dala jsem ji do hrnce (zváženou, bylo jí 3/4 kg), přidala Pektogel a podle návodu na sáčku vařila s přidáním 1 kg cukru a nakonec jsem ještě přidala šťávu z jednoho citronu. 
Mám necelých 8 skleniček od výživy, poslední neúplnou jsem si nechala na večeři na chleba s máslem :-)


moje kvetoucí voskovka

Krásný víkend!


Jarka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše milé komentáře.